B12: geen vitamine tekort maar een chronische ziekte

Vitamine B12 tekort: een chronische ziekte - Studio Mama

B12 tekort door Maaike, jullie zullen vast denken. Natuurlijk ken je mij van de kidsfashion blogs. Maar achter de moeder die van mooie kleding houdt, schuilt natuurlijk een mama met haar alledaagse dingen. Dat kan natuurlijk ook niet anders. Ik neem jullie vandaag mee in een kijkje van mijn leven. De minder leuke kant, want zo is het nou eenmaal gewoon.

B12 tekort: wat is dat nou?

Ik heb dus een B12 tekort, de medische term ervoor is Vitamine B12 deficiëntie. Oftewel ik mis de vitamine B12. Maar toch is het meer dan alleen een vitamine tekort en heeft het een flinke invloed op het dagelijks leven. In het kort zal ik uitleggen wat het is en hoe je erachter komt. Bij een vitamine B12 tekort heeft je lichaam te weinig vitamine B12 ter beschikking om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12, ook wel cobalamine, is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals melk, eieren en kaas. Daarom loop je een grotere kans om een tekort op te lopen als je geen dierlijke producten eet. Veganisten die geen voedingssupplement slikken, kunnen dan ook een vitamine B12-tekort oplopen. Als je een ziekte hebt aan je maag, zoals een (gedeeltelijke) verwijdering van je maag hebt ondergaan of als je te weinig maagzuur aanmaakt, kan het zijn dat je te weinig vitamine B12 kunt opnemen. Dit is ook mogelijk als je maagzuurremmers gebruikt.


De klachten van B12 tekort

Achteraf gezien heb ik al 5 jaar een B12 tekort. Helaas nemen mijn darmen niet voldoende B12 op waardoor ik dit dus ernstig tekort ben gekomen de afgelopen 5 jaar (prikkelbare darmsyndroom). Vooral tijdens de zwangerschap van Jip heb ik dit heel erg gemerkt. Ik was zo moe en kon eigenlijk niet meer op mijn benen staan. (dit mocht ook niet vanwege vroegtijdige weeën, maar dat is ander verhaal) In het begin waren mijn klachten vaag. Ik dacht: ik heb een gezin van drie kinderen, vierde onderweg logisch dat ik zo moe ben”. Helaas was moe zijn niet mijn enige klacht. Ik was de hele dag door duizelig, zakte door mijn spieren, was ernstig vergeetachtig en schommelde heel erg met mijn humeur. Na de bevalling van Jip leek het iets beter te gaan. Mijn lijf hoefde niet meer voor twee te zorgen. Maar helaas was dit een tijdelijk opleving.

Dit waren mijn persoonlijke klachten en op de website van Stichting B12 tekort kun je meer lezen over de veelvoorkomende klachten.

Hoe ontdek je een B12 tekort? & Bloedprikken

Ik ben op een gegeven moment met mijn klachten naar de huisarts gegaan en daar hebben ze bloed afgenomen. Hierbij is een algemene check gedaan waaronder ook voor B12 tekort. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mijn B12 te laag was en mijn schildklier te traag. Dat kon ook vage klachten geven meldde de huisarts. Ze heeft zuigtabletten B12 voorgeschreven en mijn schildklier had waarschijnlijk te maken met mijn zwangerschap. Ik ben begonnen aan de zuigtabletten, maar na onderzoek gedaan te hebben via het B12 instituut, ben ik daar snel mee gestopt. Als je darmen daadwerkelijk de B12 niet opnemen, kun je een valse waarde in je bloed onderzoeken krijgen. Dan lijken je B12 waardes wel hoog genoeg, maar de klachten blijven.

Onbegrepen door artsen en experts

Uiteindelijk ben ik door gestuurd naar een internist (specialist in inwendige geneeskunde). Die heeft hetzelfde bloedonderzoek afgenomen. Daarnaast heeft ze ook een longtest gedaan omdat ik lang kampte met ontzettende astma. Hieruit kwam dat ik een longinhoud had van 60%, wat veel en veel te laag is. De internist vond het zo klaar als een klontje. Je astma is niet onder controle, daar krijg jij al je klachten van! Uiteraard was ik het daar niet mee eens. Uiteindelijk heb ik 5 ampullen meekregen voor B12. Deze moest ik een keer per week laten prikken bij de huisarts.

Maar na die 5 weken kreeg ik van de huisarts geen nieuwe meer. Ze vond het niet nodig en ik moest maar eens naar psycholoog om alles na te laten kijken. Volgens haar was dit namelijk psychisch. Oh, wat was ik boos en wat voelde ik mij onbegrepen. Wat deed het zeer dat ik niet geloofd werd door mijn eigen huisarts. Uiteindelijk heb ik besloten om bij deze huisarts weg te gaan. Ik had geen vertrouwen meer in haar. Niet alleen voor mezelf, maar ook niet voor mijn kinderen en man.

Nieuwe huisarts: beste beslissing ooit

Ik ben gaan rond bellen en gelukkig nam de huisarts een dorp verder nog wel patiënten aan. Via een kennis had ik vernomen dat deze man enorm openstaat voor alles en ik durfde met hem het gesprek wel aan te gaan. Wat een verademing! Dit was een man die wel wilde luisteren en mijn klachten wel serieus nam. Ik ben meteen begonnen met drie keer in de week prikken. Zo`n twee weken lang kreeg ik een “power shot” B12. Mijn duizeligheid nam af. Dat was al stap 1, wat was ik blij. Daarna afgesproken om naar 1 keer in de week te gaan. Helaas is 1 keer in de week nog geen optie en zit ik nu al een half jaar lang op twee keer in de week prikken.

B12 tekort behandeling: Zelf prikken

Afgelopen december zijn wij drie weken op vakantie geweest naar Spanje. Ideaal in Spanje is dat je daar Nederlandse huisartsen hebt. Zo kon ik mijn B12 injecties ook daar krijgen. Helaas heb ik door de drukte van de feestdagen drie injecties gemist en kwamen er weer klachten terug. Zo afhankelijk ben ik dus van de B12 injecties. Dit zegt mij wel dat ik met de injecties op de goede weg ben. Mijn lijf neemt geen B12 op en ik krijg dit alleen door middel van de injecties. Ik heb bij de huisarts aangegeven dat ik zelf wilde gaan prikken. Ik kan niet altijd in het buitenland terecht bij een dokter en zelfs drukte van het gezinsleven maakt het soms moeilijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts was het hiermee eens.

Ik prik nu zo`n drie weken zelf. Wat vond ik dit in het begin spannend zeg. Het idee dat je zelf die naald in je been zet. Het is een spiernaald want de B12 spuit je in je spier. Die naald is dus best dik en groot. Maar gelukkig heb ik mij eroverheen gezet. Met de fantastische hulp van de doktersassistentes kan ik nu dus gewoon zelf prikken. Wat een verademing. Niet meer 2 keer in de week naar de huisarts maar zelf bepalen wanneer ik prik.

Hoe is het nu?

De klachten die ik had zoals duizelig zijn, astma, vergeetachtigheid zijn grotendeels weg. Maar het moe zijn, niet veel kunnen hebben en mijn spieren zijn ernstig verzwakt, dat gaat helaas nooit meer weg. Dat is iets waar ik mee zal moeten leven. Als ik een dag ben weg geweest, moet ik het de dag erna bekopen. Maar ik heb dit er zo ontzettend graag voor over. Ik kan weer zeggen dat ik leef, dat ik weer dingen ondernemen! De prijs die ik dan een dag later betaal, die neem ik voor lief. Helaas zal ik nooit meer van de injecties afkomen, maar hiermee is ontzettend goed te leven!

Ik vond het best spannend om dit met jullie te delen, dit omdat ik best gesloten ben en niet graag aan anderen vertel als het niet zo goed gaat. Maar ik ben ook van mening dat er een andere kant verteld mag worden. In geen enkel gezin gaat het altijd goed en dit is onze schaduwkant. Het accepteren van deze ziekte is voor mij redelijk te doen, maar mijn man vind het soms nog moeilijk te accepteren dat het nooit meer helemaal goed komt. Maar samen staan wij sterk en samen zullen we deze ziekte een plek moeten geven!

Als je nog vragen hebt mag je die altijd stellen. Ik ben natuurlijk geen expert of professional, maar zal zo goed mogelijk antwoord geven.

Vitamine B12 tekort: een chronische ziekte - Studio Mama


47 Reacties

 1. Karin
  15 maart 2019 / 22:02

  Beste Maaike, wat een lastige kwaal. En zo waar dat achter ieder huisje een kruisje zit. Goed om dat te delen met anderen.
  En fijn dat je nu zelf kunt prikken.
  Ikzelf ben ook chronisch ziek. Ik heb erg veel last van migraine. En inmiddels ook spierspanningshoofdpijn en nekpijn en altijd stijve schouders enz. Enorm moeilijk vind ik dat om te accepteren. Ik ben nog zo jong, heb 3 kinderen en toch gaat alles heel stroef.
  Ik heb wel gemerkt dat kinderen heel flexibel zijn en super loyaal naar hun mama. Tenslotte hebben wij er ook niet om gevraagd om ziek te zijn.
  Groetjes, Karin

  • Annemieke
   16 maart 2019 / 16:25

   Is je b12 al eens getest? En je uitslagen op papier?

   • Marli
    17 maart 2019 / 16:09

    Heb een dochter met migraine met aura. Maar sinds b12 prikken geen last meer van. Mss voor de zekerheid even checken. Wel zelf waardes controleren want veel artsen hebben verkeerde kijk op b12.

 2. 16 maart 2019 / 07:18

  Wat herkenbaar! Ik ben ook 10x naar huis gestuurd met de mededeling dat ik niks had. Internist vond het alleen maar een prikkelbare darm. Uiteindelijk heb ik zelf gevraagd of B12 geprikt kon worden en dat bleek erg laag (85). Ik kon wel vrij snel gaan afbouwen met spuiten en sinds 10 jaar zit ik nu op 1 spuit per 6 weken. Maar na de bevalling (nu een jaar geleden) ben ik weer extreem moe, mijn spieren herstellen niet en doen pijn, ik krijg weer moeite met praten. Voor mij allemaal typische B12 klachten. Dus binnenkort maar weer eens een checkup doen.
  Veel sterkte en hopelijk kan jij ook ooit iets minder frequent gaan spuiten.

  • Annemieke
   16 maart 2019 / 16:24

   Das dus duidelijk te weinig. Geen check up boor nodig. Meer injecties!

 3. Annetta
  16 maart 2019 / 11:40

  Heel erg herkenbaar. Na vijf weken 2x per week kon ik stoppen. Mijn bloedwaarden waren immers goed. Toen mijn moeder erachter kwam dat de waardes na injecties/pillen niks meer zeggen ben ik naar info gaan zoeken. Ik bleef namelijk allemaal klachten houden die passen bij B12 tekort. Ik mocht van mijn vorige huisarts naar 1x per zes weken prikken. Dit ging natuurlijk niet goed. Met alle info die ik heb gevonden bij “b12 tekort de vergeten ziekte” (feestboek) ben ik naar mijn huidige huisarts gegaan. Nu injecteer ik zelf 2x (soms al 1x)per week mijzelf en dat al twee jaar. Het gaat een stuk beter! Maar inderdaad er zijn veel dingen waar ik ook mee zal moeten leven door een niet juiste behandeling van b12 tekort. Mijn kinderen injecteer ik nu ook al bijna een jaar. Bij mijn oudste zie je echt het verschil. 😀

 4. Ik
  16 maart 2019 / 12:14

  Hai Maaike, dit is een herkenbaar verhaal. Ook de hype onder atsen in het algemeen om alles psychisch te verklaren, met name bij vrouwen, omdat ze zelf nietweten hoe te handelen. Er is nieuwe informatie beschikbaar voor artsen, net als voor hartklachten bij vrouwen, maar het is blijkbaar een hele uitdaging voor veel artsen om die tot zich te nemen en ook hun houding te veranderen.
  Hier ook een dergelijke achtergrond: ik had dezelfde klachten em zakte door mijn benen. Was werkelijk doodmoe en kon niet meer concentreren. De spierzwakte en balansproblemen waren eigenlijk best eng. Ik zou wellicht MS hebben. Zo niet, dan werd het daarna al snel als psychisch afgeschreven: die bui zag ik al aankomen. Ik heb bij de neuroloog stiekem b12 en b11 aangekruist, hij weigerde het te prikken want ik was niet oud en geen alcoholist (of wel? Vroeg hij…. zucht). Dan maar stiekem aankruisen. Conclusie: b12 ernstig tekort (89) , b11 tekort en macrocytaire anemie. Geen arts die het zelf kon bedenken. Dat heeft me wel enorm aangegrepen. Dit speelde in 2003. Ik spuit ook al jaren zelf. Sommige mensen in onze positie hebben niet dit ‘geluk’ , wat in principe gewoon de juiste behandeling is, maar worden verplicht om via huisartsen (en zorgverzekeraars!) maar pillen te halen bij de Kruidvat. Heel erg. Ik heb er een neurologische aandoening aan overgehouden, aan dit veel te lang bestaande b12 tekort en dit gaat niet meer over. Betere informatievoorziening aan (huis)artsen en het ook uitvoeren van deze rijnen is echt key in deze problematiek, evenals het geen rol geven aan de zorgverzekeraars in deze kwestie.

  • Jen
   17 maart 2019 / 12:17

   Wat triest dat ’t zo voor je moest gaan, tegelijkertijd wel heel erg assertief van je dat je ’t zelf aankruiste. Dat samen met de kennis hoe ’t werkt met B12 te kort kan zomaar je leven redden…

 5. Wendy
  16 maart 2019 / 12:17

  Beste Maaike,
  Zo herkenbaar, ik prik ook 2 x per week zelf en mijn kinderen ook. Alleen maar heel blij dat er goede huisartsen zijn die openstaan en luisteren.
  Lieve groetjes Wendy

 6. Geeske noort
  16 maart 2019 / 14:20

  Dit iszo herkenbaar bij Mijn is het zon 30 jaar geleden dat ik een b12 tekort heeft ik had wel een goede dokter die gelijk mijn bloed liet prikken en sputen gaf en naar 30jaar nog steeds om de 6 weken een injectie krijg .kan niet zo veel meer maar met keuzes maken kom ik er wel.heel veelsterkte voor de mensen die hier mee temaken hebben.❤️

  • Marli
   17 maart 2019 / 16:14

   Mss moet je wel terug naar meer prikken en word je onderbehandeld.

  • Mauria
   18 maart 2019 / 21:25

   Zeker herkenbaar zelfs het ziekenhuis zegt dat B12 niets te maken heeft jetlag ijzergehalte ,terwijl mijn huisarts al jaren mijn ijzer gehalte in de gaten houdt met de B12 .Ik moet aan mijn heup geopereerd doe nee nu niet want moet eerst naar de Maag lever darm arts of het daar vandaan komt .Pff heb dit al jaren .

 7. Cora
  16 maart 2019 / 14:37

  Zo herkenbaar. Drie keer naar de huisarts geweest voordat ze b12 wilde aankruisen op het lab-formulier. Bij voorbaat waren m’n klachten psychisch volgens haar, maar de bloedwaarde bleek toch te laag. Toen mocht ik een poosje injecties krijgen, maar om een herhalingsrecept moest ik bedelen bij de huisarts. Ze staat er niet achter, want b12-tekort is volgens haar een modeverschijnsel. Tegenwoordig neem ik sublingual-tabletjes die op internet te koop zijn. Zo heb ik de huisarts niet meer nodig.

  • anne
   3 april 2019 / 16:25

   gewoon injectie kopen in duitsland

 8. Tanja Bijlsma
  16 maart 2019 / 15:09

  Beste Maaike,
  Je verhaal is zo herkenbaar. Dank je wel voor het delen.
  Ik heb wel een tip voor de naalden, omdat je zegt dat die naalden zo dik zijn. Je hebt ook dunnere naalden. Ik injecteer met maalden van neopoint 0.4x40mm de helft dunner als de standaard naalden. Ik krijg ze nu gewoon van de apotheek.
  Wens je veel succes met het verder herstellen

 9. Janneke
  16 maart 2019 / 15:28

  Zo herkenbaar je klachten, Ik ben ook een aantal keer bij de huisarts geweest, maar idd moeder van 2 kinderen waaronder 1 met ADHD. Dat kan best vermoeiend zijn. Tot een vervangende huisarts mij wees op een laag vit D gehalte.
  Ondertussen liep ik ook bij een homeopaat, ik heb hem de labuitslagen zien en hij gaf aan dat ook zeker mijn B12 te laag was. Sindsdien slik ik zelf zuigtabletten van Bloem (10.000 eh), met 3 weken voelde ik mij al veel beter. Inmiddels heb ik ivm verhuizing een andere huisarts, waar ik een paar maand geleden zat met wat vage klachten. Weer bloedonderzoek en nu bleek mijn B11 extreem laag te zijn. Deze werkt samen met B12.
  Na een maand een goede dosis B11 namen de klachten weer af. Inmiddels zit ik op een onderhoudsdosis, al slik ik sinds een week weer meer omdat ik mij toch weer moe voelde en rare tintelingen kreeg.
  Het blijft aftasten en goed naar je lichaam luisteren.

 10. Janneke
  16 maart 2019 / 15:32

  Zo herkenbaar je klachten, Ik ben ook een aantal keer bij de huisarts geweest, maar idd moeder van 2 kinderen waaronder 1 met ADHD. Dat kan best vermoeiend zijn. Tot een vervangende huisarts mij wees op een laag vit D gehalte.
  Ondertussen liep ik ook bij een homeopaat, ik heb hem de labuitslagen zien en hij gaf aan dat ook zeker mijn B12 te laag was. Sindsdien slik ik zelf zuigtabletten van Bloem (10.000 eh), met 3 weken voelde ik mij al veel beter. Inmiddels heb ik ivm verhuizing een andere huisarts, waar ik een paar maand geleden zat met wat vage klachten. Weer bloedonderzoek en nu bleek mijn B11 extreem laag te zijn. Deze werkt samen met B12.
  Na een maand een goede dosis B11 namen de klachten weer af. Inmiddels zit ik op een onderhoudsdosis, al slik ik sinds een week weer meer omdat ik mij toch weer moe voelde en rare tintelingen kreeg.
  Het blijft aftasten en goed naar je lichaam luisteren.

  Janneke

  • Marli
   17 maart 2019 / 16:17

   Kijk eens op facebook. B12 de vergeten ziekte. Word in het stuk hier boven ook naar verwezen. De info daar heeft mijn antwoorden allemaal beantwoord.

 11. Patrick
  16 maart 2019 / 16:25

  Bij mij was de oorzaak leaky gut, Had ook D tekort en magnesium en waarschijnlijk nog meer. Ik kon na jaren niks meer en was depressief en sliep niet meer en lag op bed. Uiteindelijk na uitbehandeld te zijn fysiek en psychisch en afgekeurd na 2 jr toch gerevalideerd na 4 jr en slik nu zuigtabletten actieve b12 met folaat ineen. Injecties deden bij mij niks kon het niet omzetten in actieve b12. Ook opleiding orthomoleculaire therapie gedaan om het te begrijpen en mezelf van de juiste voedingsstoffen te voorzien om darm te herstellen en bepaalde voeding te verminderen of weglaten waar ik overgevoeligheid voor heb zoals gluten en melkproducten. En stress verminderen. Ik werk nu al weer 4 jaar.

  • Marian
   19 maart 2019 / 01:27

   Ik vind t wel n beetje vreemd dat injecties niet werkten bij jou!
   Hoe vaak spoot jij?

   • Patrick
    19 maart 2019 / 11:53

    1 x per maand of 6 weken, dacht ik, het is al 9 jaar geleden dat ik werd geprikt.. Zoals ik al zei ik kon het niet omzetten naar actief. b12 methylcobalamine en adenisylcobalamine.

 12. Jeffrey
  16 maart 2019 / 16:51

  Prikkelbare Darm syndroom
  Is SIBO vandaar je vitamine b12 tekort
  SIBO is dat je teveel van 1 of meerdere soorten bacteriën in je dunnedarm groeien die daar niet mogen zijn

 13. Maxime
  16 maart 2019 / 17:53

  Wat een verhaal! Voor mij ook heel herkenbaar. Ik word momenteel ook behandeld. De naalden waar je ‘t over hebt hier kan je wat aan doen. Er worden lange naalden van 4 cm aangeraden, maar deze zijn ook in dunne variant verkrijgbaar. Via het B12 instituut in Rotterdam wordt 40×0,4 aangeraden. Deze zijn niet zo dik en werken net zo goed!

 14. Sanne
  16 maart 2019 / 19:36

  Achteraf gezien heb ik al 5 jaar een B12 tekort. Helaas nemen mijn darmen niet voldoende B12 op waardoor ik dit dus ernstig tekort ben gekomen de afgelopen 5 jaar (prikkelbare darmsyndroom).

  Is het altijd zo dan dat als je prikkelbare darm syndroom hebt dat je geen of niet voldoende B12 opneemt?

 15. Christien
  16 maart 2019 / 20:59

  Wat enorm herkenbaar. Maar…… ook wat is het toch triest dat zoveel huisartsen en medische specialisten er zo weinig ervan afweten waardoor er onnodig leed wordt veroorzaakt bij patiënten met vit b 12 tekort.
  Nog een tip….Gebruik bij het injecteren subcutane naalden. Deze zijn dunner en heb je minder last bij het injecteren van de vit b 12 vloeistof. Weliswaar wel intramusculair (in de spier) de spuit inbrengen.

  Succes en sterkte iedereen! Het is een lange weg.

 16. 16 maart 2019 / 23:37

  Maar 1 ding niemand kijkt er van op als je insuline spuit. Maar b12. O je spuit al 21 jaar zelf.

 17. Anna
  17 maart 2019 / 08:39

  Heeft je huisarts ook laten checken op Hashimoto? Je zegt dat je een trage schildklier heb en dat het door de zwangerschap komt. Maar ik zou toch even op antistoffen laten prikken. Het is namelijk zo dat B12 tekort heel vaak samen gaat met Hashimoto. Je klachten passen in het plaatje. En de zwangerschap is vaak een trigger voor Hashimoto.
  Ik had ook een trage schildklier en vage klachten jarenlang. Ik ben steeds van het kastje naar de muur gestuurd door artsen, met het bekende ‘het zit tussen de oren’ verhaal. Maar ik stond erop dat er meer onderzoek werd gedaan en uiteindelijk bleek dat ik Hashimoto heb. Toen werd alles een stuk duidelijker en werd het plaatje compleet.
  Ik zou je aanraden om nog een labonderzoek te doen. Je kan het maar beter zeker weten en er vroeg bij zijn want dan kan je er nog iets aan doen.

 18. Hennie termaat
  17 maart 2019 / 09:03

  Beste maike ik was ook ziek een half jaaen voor dat ze wisten wat ik had.kon .kon niet meer slapen. Heel erg zweten en vergeetachting. Onzeker en erg onrustig naar de dokter toe zegt je hebt een Burnout praten met psycholoog na een tijdje zeg ik ik verder op schan maken viel ookan heel veel af.mr schan gedaan ct slondermeer en darmonderzoek gedaan en echo lever en nierenonderzocht mij lichaam had vitemine b genoeg maar nam het niet op dus elke week 3 spuiten halen toen 1 keer in de week en nu een keer in de week ben er goed van op geknapt heb weer veel energie. Alleen heb er ook maag slijmvlies onsteking van overgehouden is chrontstoken gaat niet meer over.

  • Patrick
   17 maart 2019 / 12:51

   Denk eens aan een orthomoleculair arts/therapeut voor maag en darm herstel. Zoethout thee is goed voor maagontsteking 1 a 2 kopjes pd. Let op bij hoge bloeddruk. En omega 3 olie tegen ontsteking in het algemeen vb visolie of lijnzaadolie…

 19. Mieke van Etten.
  17 maart 2019 / 12:11

  Graag wil ik de reacties volagen

 20. Mauria
  18 maart 2019 / 21:16

  Hallo .

  Lastig he die B12 ik heb het ook .Loop bij het ziekenhuis voor operatie heup .Daar kreeg ik de bloeduitslagen en ik heb ook een laag 5.6 HB gehalte .Ik zei ja maar heb ook B12 wordt ik al jaren voor geprikt bij de huisarts ,en die moest ik de week na bloedprikken ziekenhuisvoor de operatie krijgen .Nee was het antwoord dat heeft er niets mee te maken.Ben langs de huisarts gegaan en die zei HB is wel laag maar je moest ook je b12 en dat staat met elkaar in verbinding .Maar het ziekenhuis wijkt niet af en wil nu een maag darm onderzoek doen of er eventueel bloed in darmen of maag zit .Ik heb nergens klachten van zelfs niet van de lage HB ,.terwijl het zo simpel kan zijn. Mijn B12 prik gehad en geef mij dan wat staal pillen en hij is weer goed .Ik heb dit n.l. al tientallen jaren mijn meder had het haar zus en mijn nicht .Ook heb ik schildklier medicijnen en die veroorzaken ook B12 tekort en ijzertekort ..22 maart moet ik naar de afdeling Maag Darm Lever ziektes .zie er erg tegen op hoop dat deze internist wel een luisterend oor heeft .Want zelf weet ik donders goed dat het door een shake dieet komt en geen fruit eten .Zo jammer dat de medici hier toch nog altijd moeilijk over doet .Of verdienen ze meer aan een coloscopie en gastroscopie..

  • Ik
   19 maart 2019 / 13:23

   Lees bij het verschil tussen microcytaire en macrocytaire anemie. Macrocytaire anemie hoort bij B12. Daarmee samenhangt een hoog MCV gehalte. Je zou dat eerst kunnen laten prikken voordat je besluit tot de gastroscopie bijvoorbeeld.

 21. Marian
  19 maart 2019 / 01:35

  Ik spuit sinds augustus 2018 B12.
  Maar dat ging niet zo makkelijk om de huisarts en assistente te overtuigen.
  Ik kreeg in 2016 de diagnose fibromyalgie .vorig jaar bleek mijn waarde nog 203 te zijn prima zeiden ze.
  ( Dus niet!als waarde in grijze gebied zit en er zijn klachten dan toch starten met spuiten)
  Mijn waarde was 131. In juni 2018. Moest ook nog eens wachten want de vakantie kwam eraan en nog meer onzin.
  Ik had mezelf al goed geïnformeerd over B12 oa op Fb die helpen geweldig.
  Ik ben opgestart met 2 x per week spuiten eerst 3 X bij de assistente daarna wilde ik thuis want scheelde een hoop tijd.
  Na de eerst 5 weken opstarten zeiden ze niet meer 2 c per week .
  Ik ging ertegen in en spuit nog steeds om de 72 uur.
  Mijn vele klachten zijn nog steeds niet verminderd.
  Ik krijg nog binnen n paar maanden 2 verschillende operaties.daarna ga ik in de molen om te kijken of CVS n diagnose is die bij mij past.

  Succes ermee 👍👍

 22. Frieda
  31 maart 2019 / 17:35

  Hallo iedereen

  Ik herken pas sinds 4 maanden hevige klachten. Waaronder paar x opgenomen dacht dat het mijn hart was werd in eens niet goed net of ik van me eigen af zal de gaan hartkloppingen daardoor raakte ik nog meer in paniek druk op borst ijskoud tintelingen in handen en voeten. Dacht is mijn hart uitslagen goed maar het bleef komen vooral benauwd hoofdpijn erge vorm en begin ook slechter te zien . Ow ja en kon ineens niet meer slapen mag blij zijn met 3 uurtjes per nacht. Dokter gooide het op chronische hyperventilatie depressief. Ademtherapie psychiater maar het blijft totdat ik op internet over b12 las en dat aangaf bij de dokter.
  En ja hoor ook mma was verhoogd dus dik tekort. Ik denk dat mijn klachten dus echt hiervandaan komt. De dokter doet beetje nonchalant erover. Maar al bij al dinsdag krijg ik mijn eerste injectie . En dan ingeplant voor 2x in de week 5 dagen. Ik ben zo bang voor dinsdag dat nu lijkt door stress mij klachten veel erger. Ik wil zo graag beter worden maar ben zo bang door lezen van internet dat ik er misschien niet tegen kan. Ik wil mezelf terug ook voor mijn 2 kleine kindjes. Ze missen mama wie nu steeds ziek is prikkelbaar en veel huilt. Nu spanning tot dinsdag…. Hoop zo dat ik er tegen kan….En mijn klachten verdwijnen ik wil mezelf terug.

  Veel liefs frieda

  • Maaike de Groot
   Auteur
   31 maart 2019 / 18:32

   Hoi frieda,

   Wat ontzettend goed dat je de stap hebt gezet om er wat aan te doen! En ik hoop dinsdag dat je je beter gaat voelen. Wel is het beter om de eerste twee weken drie injecties per week te krijgen. Zodat je een power shot krijgt. Daarna naar 2 keer in de week. Laat je ons weten hoe het dinsdag is gegaan!

   Liefs Maaike

   • Marian
    3 april 2019 / 15:07

    Idd 3x per week zeker beter. Maar je moet maar n arts vinden die t daar mee eens is he. 2x per week naar dokter om te laten inenten is al lastig want je krijgt geen zelde tijd tussen de spuiten.3 en 4dagen .Na 5 weken gewoon door blijven spuiten op t zelfde schema ! Laat je niet wijs maken dat je dan heel erg zou moeten afbouwen he .

 23. Patrick
  31 maart 2019 / 18:58

  Voor geïnteresseerden, ik zag op fb dat er 3 oktober 2019 een symposium over vitamine b12 is in het Erasmus MC.

 24. Frieda
  3 april 2019 / 09:01

  Hoi Maaike

  Gisteren eerste injectie gehad. Was heel weekend al overstuur ervan kon alleen maar huilen en werd er nog zieker van. Tot gisteren bij de huisarts. Had de spuit nog niet gehad en ik huilde al volop. Die lieve vrouw stelde mij gelukkig tot rust. En toen zetten ze de injectie in mijn bil. Het viel reuze mee. Maar lijkt nu wel dat ik wat benauwder en misselijker ben. Merk ook sinds paar dagen af en toe geluiden in mijn oor.
  Nu heb ik ook verhalen zitten lezen en ben zo bang dat ik zieker word…..dat ik het misschien niet goed op neem of omzet.
  Het beheerst nu echt mijn leven 24/ 7.
  Terwijl ik dit niet wil.
  Ik ben echt op…..op naar vrijdag tweede injectie

  Zijn mijn klachten etc bekent bij iemand heb gevoel dat ik totaal niet word begrepen en angst word alleen maar erger.

 25. Marian
  3 april 2019 / 15:00

  Wat goed dat je toch hebt laten zetten👍🏼👍🏼.

  Er is idd kans op beginsverergering.
  Ik neemdat op de koop toe. Op gegeven moment gaat t beter met je geloof me maar!
  Hoelang de beginsverergering duurt is bij iedereen verschillend en sommigen hebben daar geen last van. Maar laat je aub daar niet van weerhouden.
  De gevolgen van niet spuiten is veel en veel erger he. Ik weet niet wat jouw klachten allemaal waren..
  Ik spuit om de 48 uur,en dat doe ik zelf in mijn been. Ik heb nu n vriend die zegt mij wel in mijn bil te willen spuiten. Daar heb ik dan minder last van.
  Geloof me die B12 per injectie gaat opgenomen worden!!
  Voor wij die injecties krijgen gaat er n lange tijd overheen voor t allemaal weer op orde is he. Dus niet verwachten dat t allemaal meteen beter gaat.
  Ga als je daar nog niet bij zit ,bij n facebook groep B 12 . Daar kun je veel info krijgen
  Succes 😘

  • Frieda
   3 april 2019 / 16:32

   Hoi Marian

   Superlief dat je reageert op mijn bericht.
   Helaas heb ik geen Facebook.
   Enigste waar ik nu op zit is hierop. Ik had een vraag wat waren
   Jou klachten en wanneer merkte je verschil.
   Bij mij is het druk op de borst benauwd migraine slechtere zicht last van oren soms tintelingen in me handen voeten geen eetlust daarom ook al 9 kilo afgevallen misselijk en vooral beetje depressief veel huilen en erg prikkelbaar en amper kunnen slapen.
   Zie het even allemaal niet zo zitten omdat me gezin er zo onder luid.
   Vind echt fijn om jou berichtje te lezen

   Xxx

    • Frieda
     3 april 2019 / 20:53

     Hoi Patrick

     Hoelang duurde het voordat jou symptomen weg trokken.
     En ben jij bekend met gevoel dat je prikkelbaar bent niet jezelf te zijn. Angstig. Door de klachten?

     Groetjes frieda

 26. Patrick
  3 april 2019 / 21:53

  Frieda mijn verhaal is afwijkend van de meesten maar uiteindelijk is het goed gekomen :). Een vrouwelijke collega van mij heeft ook b12 tekort gehad en is ook weer aan t werk na onderbreking. Ja herkenbaar en bij psycholoog geweest voor ondersteuning.

 27. Frieda
  4 april 2019 / 12:32

  Hoi

  Hier ben ik alwwer.
  Vandaag bij psychiater geweest. Toen gezegd dat ik echt denk mijn klachten komen door vit b12 te kort.gelooft ze het maar voor de helft ze zegt dat ik het nu niet meer zie zitten te ver gaat.
  En wilt ze toch dat ik aan de antidepressiva ga. Ze zegt dat toch nodig is en geen kwaad kan bij de injecties. Is hier iemand bekend mee. Weet niet meer wat ik ermee aan moet

  Groetjes frieda

 28. Patrick
  5 april 2019 / 19:09

  https://newmedix.nl/werkwijze-en-team

  Frieda,
  Misschien kan je bij dit medisch / complementaire team ( arts, therapeut, psychiater, prof.) je vragen stellen via adviesgesprek en evt. laten onderzoeken en behandelen.

 29. Mdk
  2 november 2019 / 09:23

  Maaike, Wellicht overbodig om te zeggen… maar hou je ook je kinderen in de gaten? Als ze geboren worden met een tekort zouden ze dat zelf weer kunnen herstellen… maar wel even inde gaten houden. Ze hebben van jou niet voldoende b12 mee gekregen helaas…

 30. Patricia
  10 maart 2020 / 13:34

  Hoi Maaike,

  Vervelend als je niet serieus wordt genomen, terwijl je gewoon voelt dat er iets niet in orde is. Ik weet van een vriendin dat zij destijds is gestart met vitamine sprays en capsules waar de Methylvorm van VitB12 in zit, Dat is hetzelfde als wat je injecteert en waardoor je lichaam het beter opneemt dan gewone vitamines uit de winkel.
  Hierdoor is zij uiteindelijk kunnen stoppen met injecteren,
  Mogelijk biedt jou dat ook wat?!
  Mocht ik je met haar in contact kunnen brengen laat ’t maar weten, mijn mail is bijgevoegd.

  Groet,
  Patries

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: