Babynaam kiezen: Hoe Ilayda aan haar naam komt

Babynaam kiezen: hoe Ilayda aan haar naam komt - Studio Mama

Ik vond het kiezen van een babynaam het moeilijkste van de zwangerschap. Je kent je kind nog niet. Je kent het karakter niet en weet niet welke naam bij hem of haar gaat passen. Daarnaast was ik natuurlijk erg bang. Ik wist niet zeker of ze gezond geboren zou worden. Met Deniz hadden we zijn naam al vrij vroeg gevonden; mijn broertje kwam er namelijk mee. Maar met Ilayda was ik erg op mezelf en durfde ik dit soort dingen niet bespreken.

Unieke naam

Uiteindelijk kwam de dag dat de inleiding gepland werd en toen werd het toch wel echt. Ik moest een naam hebben. Wat achtergrond info: mijn naam Ela is een afkorting van Elanur (oftewel Ellanore maar dan op Turkse schrijfwijze). Terwijl zowel de afkorting als de volledige naam niet erg veel voorkomen heb ik een achternicht die exact hetzelfde (voor- en achternaam) heet. Maakt het niet erg uniek, he? En dat wilde ik dus absoluut voor Ilayda.

Twee namen kiezen!?!

Maar goed: ik moest dus een naam vinden die makkelijk is uit te spreken in Nederland, haar Turkse afkomst (van mijn kant) en haar Kaapverdische afkomst (van haar vaderskant). En dan wilde ik ook nog eens dat haar naam uniek zou zijn. Ik bedacht me dat als ze twee voornamen zou hebben, de kans op uniek veel groter was.

Haar eerste naam was er vrij snel: Dilan. In Turkije is dit een Koerdische meisjesnaam. In Engelstalige landen over het algemeen een jongensnaam maar hij wordt tegenwoordig veel unisex gebruikt. Juist omdat het in het Engels zo bekend is, maakt dit een makkelijke naam voor iedereen. Alleen in het Engels wordt de naam uitgesproken als dil-lan en in het Turks als di-lan. Hoewel deze er altijd is geweest, heb ik er tot aan de bevalling over getwijfeld.

Haar tweede naam Ilayda is een grappig verhaal. Mijn moeder raakte in paniek omdat de bevalling eraan zat te komen en ik zonder naam zat. Iedere dag spamde ze mij met namen waarvan Tuana het langst bleef hangen.

Tuana is een Turkse naam, met mogelijk een Arabische oorsprong en betekent: het eerste regendruppel die in het Paradijs is gevallen. Het leek er echt op dat het Tuana zou worden.

“Hoe vind je Ilayda?”

Maar op een dag belt mijn moeder mij op werk en zegt: hoe vind je Ilayda? Ja wel heel leuk eigenlijk; was mijn eerste reactie. Toen ik zwanger was van Ilayda vond mijn moeder het fijn dat ik veel bij haar was. We keken standaard naar een Turkse moeder & dochter show waarin de jonge meiden huishoudelijke taken moesten en de beste (gejureerd door de moeders) punten kreeg. Heel traditioneel en normaal gesproken totaal niet mij ding. Maar ach we waren moeder en dochter die keken naar een moeder en dochter programma. De naam Ilayda was dus van een meisje die in het programma verscheen. Ik kan me verder niet zoveel van haar herinneren maar de naam bleef hangen.

Ilayda stond op de lijst samen met verschillende andere namen. Uiteindelijk bleek dat er minder Ilayda’s in Nederland waren dan Tuana’s. Dat was onder andere een overweging, maar niets was zeker tot haar geboorte. Toen wist ik het: Dilan Ilayda. Zo hebben we haar ook ingeschreven. Ik weet niet meer precies hoe het is gegaan maar haar roepnaam werd uiteindelijk Ilayda. Op de een of andere manier was baby Dilan Ilayda een echte Ilayda.

Ilayda betekent trouwens waterfee in het Turks. En op mijn broertje na; die haar een lange tijd heel stug Dilan heeft genoemd is ze voor iedereen Ilayda.

Ik vraag me af of hoe anderen op de naam van hun kind komen, of ze net zoals mij gaan voor makkelijk uitspreekbaar en uniek of totaal andere redenen hebben. Ik zou het heel leuk vinden als je jouw naamkeuze in de reacties achterlaat! Benieuwd naar meer? Lees hier het bevallingsverhaal van Ilayda. En voor meer Ilayda spam kun je uiteraard ook terecht op mijn Instagram account!

 

Xx Ela

Babynaam kiezen: hoe Ilayda aan haar naam komt - Studio Mama Blogpost

10 Reacties

 1. 24 november 2018 / 09:52

  Hi Ela,

  Leuke site! Ben je al bekend met de ROCKIT baby rocker? Echt een innovatie babyproduct🚀😴💤🤗

  Groetjes,
  Martin

 2. Janine
  24 november 2018 / 11:09

  Mooi verhaal en prachtige naam! Wij houden ook niet van standaard namen maar het moet ook niet te ingewikkeld worden. Daarbij vinden wij het leuk om de naam af te kunnen korten nu ze nog zo klein is, in ons geval Roosje, baby Roos…

  Onze dochter heet Rosa-Noé 🧡

  Tijdens onze welverdiende vakantie ( 2 miskramen kort daarvoor) had ik op de terugreis in Frankrijk een positieve test in handen. Helemaal blij en happy, maar ook onzeker keerden wij terug naar huis.

  Tijdens onze vakantie in Spanje hebben wij een hele lieve en spontane meid leren kennen, genaamd Rosa. Toen wij eenmaal wisten dat het het meisje zou worden stond deze naam al snel in de top 3 van ons namenlijstje.

  Omdat we tijdens de terugreis op een camping in Frankrijk ontdekten opnieuw zwanger te zijn, leek het mij wel symbolisch om ook te kiezen voor een Franse naam. Ik ontdekte toen de naam Noé en deze naam bleef maar in mijn hoofd zitten. We hebben toen gezocht naar de betekenis en deze naam staat voor rust, vrede en troost. Dit vonden wij erg mooi, aangezien we een verdrietige en onrustige tijd hoopten van af te sluiten, zodra ons lieve meisje geboren zou worden.

  Ik vind het een stoere naam en toch heel vrouwelijk.
  En dat past goed bij ons meisje, want het is een echt meisje dat graag speelt met popjes en knuffels maar ze is nergens bang voor en maakt snel en makkelijk contact met de mensen om haar heen.

  • 24 november 2018 / 12:24

   Janine wat een ontzettend leuk verhaal voor zo’n mooie naam! Het is precies wat je zegt: vrouwelijk maar stoer!

 3. Ellen Çatalca
  24 november 2018 / 11:20

  Hoi Ela,

  Ik vind het wel heel grappig! Mijn dochtertje heet ook Ilayda. Mijn man is ook Turks, maar deze naam had ik al een hele tijd in mijn gedachten. Ik vind het een prachtige naam! Fijn dat jullie hem ook zo mooi vinden!

  • 24 november 2018 / 12:34

   Ooh wat leuk! Ik ken eigenlijk helemaal geen andere Ilayda’s ☺️

 4. Stefanie de bree
  24 november 2018 / 11:40

  Voor evi die volluit evi-louise heet, kwam haar naam in de laatste 2 maanden, ik zat meer met Emma, maar mijn vriend vond emma te truttig, en niet bij ons passen. Toen kwamen we op Evi, ondanks dat het een hele populaire naam is vonden we die gelijk leuk. En paste bij louise haar 2e naam die van een oud oud tante van mij is. Met Jolijn heeft het ook lang geduurd, ik heb ooit met een meisje gewerkt die jolijn heete, en ik vond het een leuke naam die bij ons past. We konden het alleen niet eens worden over een 2e naam, dus heet ze alleen jolijn.

  • 24 november 2018 / 12:41

   Emma is inderdaad best een klassieke naam, maar ik hou ervan hoor. Net zoals Sophie (hebben allebei ook op mn lijstje gestaan)! Ik ben wel heel benieuwd welke opties jullie hadden als tweede naam voor Jolijn☺️

 5. 24 november 2018 / 21:29

  Ik ben getrouwd met een Turkse Turk (haha, wat fout maar wonend in Turkije dus)
  Zij moeder heet Meliha, maar iedereen noemt haar Melek. Maar dat vind ik zo klinken als Melk in ’t Nederlands dus als eerste naam geen optie. Toen ook gaan zoeken naar namen die makkelijk uit te spreken zijn door beide families.

  Veel kwam voorbij maar niks paste op dat moment echt. Tot dat er nmeid meedeed aan the voice, Imara. Ik vond/vind het zo’n mooienaam. Mijn an was ook meteen overstag. Imara Melek. Alhoewel ze toch in Turkije ook vaak Melek wordt genoemd 🙄😂

 6. Mariska
  23 januari 2019 / 23:32

  Hoi!

  Onze dochter heet Vera Milou, roepnaam Vera. We wilden een makkelijke naam, die ze later ook zelf kan schrijven.

  Toen we aan het brainstormen waren, hebben we beide namen apart val elkaar wel genoemd. Op een dag kwam ik terug van een dagje baby shoppen met mijn moeder, zusje en schoonmoeder, ik zet m’n tassen neer en plof op de stoel. Het eerste wat m’n man vroeg was: “En Vera Milou?”

  Vanaf dat moment stond de naam vast en was er ook geen ruimte meer voor iets anders 😁

 7. Suzanne
  5 juni 2019 / 16:19

  Wij hebben gekozen voor Loeka (meisje) . Ik wilde een stoere naam die je weinig ziet maar wel makkelijk uit te spreken is vandaar loe ipv lu. Ik wilde graag lou erin,mijn vriend vind Lilou niks daar heb ik op doorgehamerd
  Ze is wel een echt meisje meisje dus een emma of Sophie was achteraf een betere logica😂.
  Maar ben hier ontzettend blij mee😉!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Productcategorieën:
Berichtcategorieën: