Bevalplan voor een drieling zwangerschap

Bevalplan (geboorteplan) voor een drieling zwangerschap - Studio Mama

Bevalplan voor een drieling zwangerschap, klinkt wel noodzakelijk ja. In een bevalplan of een geboorteplan leg je je wensen rondom de geboorte vast. Iedereen heeft het mij echt geadviseerd en zo maakte ik mijn bevalplan.

Bevalplan: versie 1

Het bevalplan heb ik samen met mijn bevalcoach uit het AMC gemaakt. Zij heeft mij onwijs geholpen. Wat is het lastig om al die kleine details waar je eigenlijk nog zo weinig over weet precies vast te zetten op papier. Telkens nam ik de vraag in mijn hoofd; “wat zijn onze wensen?” Als vrouw heb ik vast meer wensen dan Alex, mijn partner. Ik had het wel een idee, kon het al een beetje voor mij zien. Ik weet dus dat ik mijn moeder graag erbij wil hebben. Maar ook bijvoorbeeld dat ik heel graag de producten van Weleda bij het eerste badje wil. Dit vind ik gewoon een ontzettend fijn merk! En ook dat ik het liefste zo kort mogelijk op mijn rug wil liggen. Op basis van deze dingetjes maakten wij een plan voor de natuurlijke bevalling. Dat is wel de bedoeling!

Van natuurlijke bevalling naar keizersnede

Maar dingen gaan natuurlijk niet altijd zoals gepland. Een van onze meisjes is omgedraaid! Nog geen twee weken nadat we klaar waren met het plan, moest deze gewijzigd worden; het wordt een keizersnede. Oké, dan maken we gewoon een nieuw bevalplan, alleen dan voor een keizersnede. Doodsbang ben ik voor de ruggenprik, dus ik heb ook snel een afspraak bij de anesthesist gemaakt om wat duidelijkheid te krijgen. Hopelijk nemen ze ook een beetje angst weg, zodat ik niet zenuwachtig word als het moment daar is. Inmiddels heb ik deze afspraak gehad en is mijn angst gelukkig enorm afgenomen, een fijn idee vind ik het nog steeds niet haha.

Mijn moeder mag dus niet bij de bevalling, één persoon mag mee de OK in. Ik kies natuurlijk voor Alex en mijn moeder wacht op de gang. Ik wil graag mijn moeder op mijn uitslaapkamer en verder even helemaal niemand. Het draait om rust, ik wil het voor zowel mij als de meiden zo rustig mogelijk houden. Bijna geen bezoek, gewoon even landen. 

Bevalplan: Ik kies voor rust!

Waarom die rust denken jullie nu vast? Ik vind deze hele zwangerschap al een enorme rollercoaster; lichamelijk en emotioneel. Zodra ik ben bevallen, ga ik ervan uit dat dit niet direct verandert. Bij een drieling kan je overgeplaatst worden naar een ander ziekenhuis en door de vroeggeboorte is de situatie natuurlijk anders dan normaal. Door al deze aspecten en verhalen van iedereen die mij is voorgegaan kies ik bewust voor rust, geen hele familie wachtend op de gang. Even tot mezelf komen. Van met zijn tweetjes naar een gezin van vijf is nogal wat!

Het eerste badje met Weleda blijft natuurlijk hetzelfde, helaas is een keizersnede altijd op je rug. Ik moet mij daar aan overgeven. Het staat alleen wel nog in mijn bevalplan. Ze kunnen er dan rekening mee houden omdat je kunt aangeven of je er bijvoorbeeld misselijk of benauwd van krijgt. Zodra ik op mijn rug lig heb ik het gevoel dat er een zak stenen op mij ligt, heel ongemakkelijk dus.

Hoe de bevalling echt loopt, dat blijft natuurlijk een raadsel maar om bepaalde punten vast te zetten op papier vind ik een heel fijn idee! Zo weet iedereen waar hij of zei aan toe is en geeft het mij een stukje geruststelling. Ik ben benieuwd of jullie ook een bevalplan hebben gemaakt en wat jullie erin hebben gezet. Laat je het mij weten?

Liefs, Graziëlla

Ps: al mijn verhalen vind je terug onder de categorie Bijzondere VerhalenšŸ˜‰

Bevalplan (geboorteplan) voor een drieling zwangerschap - Studio Mama

1 Reactie

  1. 12 februari 2019 / 16:10

    Wees niet bang voor de ruggenprik! Ik heb het inmiddels 2x meegemaakt, voor een knieoperatie jaren geleden en twee weken geleden nog, tijdens de zwangerschap nota bene.
    Het zetten daar voel je amper wat van, en ik denk dat het ā€˜zak stenenā€™ gevoel ook heel erg meevalt omdat je gewoon niets meer voelt. Ik mocht zelf op mijn zij blijven liggen tot het allerlaatste moment en toen hebben ze me geholpen met draaien omdat ik dat zelf al bijna niet meer kon door de verdoving. Ze praten je er helemaal doorheen, geven heel duidelijk aan wat ze gaan doen/aan het doen zijn. Je krijgt echt niet ineens een spuit in je rug. Sterker nog, bij beide keren heb ik de daadwerkelijke prik niet eens gevoeld, alleen de druk die de anesthesist geeft met zijn duim.
    Door de verdoving werd ik misselijkig; dat heb ik meteen aangegeven en voordat dat ā€˜niet lekkereā€™ gevoel over kon gaan in echt misselijkheid hadden ze me al iets gegeven en trok het meteen weg. Wees vooral niet bang om direct te zeggen wat in je opkomt; het team in de OK is er om het jou zo comfortabel mogelijk te maken. Zo ben ik doodsbang voor infusen en heb ik wel 3x gevraagd ā€˜hij zal er toch niet uitscheuren he!?ā€™ Alledrie de keren kreeg ik weer een uitgebreide uitleg waarom dat niet kan. Echt, als er iets is: zeg het meteen tegen ze.
    Zet ā€˜m op! You can do this šŸ’ŖšŸ¼

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Productcategorieƫn:
Berichtcategorieƫn: