Drieling paniek: PCOS mama vertelt..

Drieling Paniek: pcos mama vertelt.. - Studio Mama Bijzondere Verhalen

Drieling paniek!?! In deel 1 vertelde ik mijn strijd: Van niet eens beseffen dat ik eigenlijk wel kinderen wil, naar ontdekken dat ik PCOS heb. Hoe ik toch zwanger ben geworden en hoe intens blij wij hiermee zijn. Het “niet zwanger kunnen worden” had een enorme impact op ons leven, het leven waar wij na de positieve test meteen weer zin in hadden.

Van heimwee naar de gynaecoloog

Na de positieve test zijn wij nog even op vakantie geweest maar dit was van korte duur. We waren beide zo onrustig en we wilden gewoon terug! Terug naar onze familie en vrienden, terug naar ons huis. We hadden zo’n lastige periode achter de rug, dat we deze vreugde graag wilden delen met de mensen die dicht bij ons staan. Mensen die in deze periode altijd voor ons klaar stonden. Eenmaal thuis werd ik al snel ziek, ontzettend misselijk en ik moest de hele dag door overgeven. Ik was zó ontzettend ziek en buiten was het snikheet. Uiteindelijk besloten we daarom langs de gynaecoloog te gaan.

“Het is nog wat vroeg, maar heel misschien zien we wel een kloppend hartje”.

Zenuwachtig en vol spanning lag ik op mijn rug te wachten totdat zij iets zou zien, maar toen zagen we het alle drie direct: er klopte niet één maar drie hartjes!! “OMG” was het enige dat ik kon uitbrengen. Mijn voorgevoel zat goed, er leven drie mini-gambaatjes in mijn buik.. wij krijgen een drieling!!

Emoties

Ik wist het allemaal niet meer. Dit is wat wij wilden, maar een drieling? Van niet zwanger worden naar een drieling in mijn buik, de emotionele rollercoaster ging maar door. De eerste weken was ik zo van slag. Mijn hele leven ging langs mij heen, nog steeds doodziek en inmiddels vermoeid door de slapeloze nachten van het eeuwige gemaal. Ons hele leven stond op z’n kop, wij moesten zo snel schakelen. Dit veroorzaakte gewoon een grote error bij mij.

Het heeft een tijdje geduurd totdat ik dit een plekje kon geven. Drie baby’tjes in mijn buik.. Hoe gaan we dit doen, hoe doen we dit financieel? Je raast maar door over van alles. Toen we het net wisten, zag Alex dagen lijkbleek, zonder een kick te geven want hij was mijn rots, altijd vol energie en positiviteit. Na een paar dagen kreeg hij kleur en begon hij aan zijn doel om mij weer energie en kracht te geven zodat wij samen deze rollercoaster aankonden. De blijheid kwam langzaam terug. We begonnen samen de leuke dingen hiervan in te zien en te fantaseren over hoe zwaar maar ook mooi dit kon worden.

Bekend maken

Familie en vrienden die dichtbij ons staan, vertelden wij al snel over de zwangerschap en de drieling. Sommigen moesten ontzettend hard lachen, anderen moesten huilen of waren even helemaal stil. Onze ouders waren in grote shock, niet dat ze dit lieten merken want wij hadden ze nodig. Al ben je toch zo volwassen, je blijft zo klein en hebt op zulke momenten écht je ouders nodig.

Bij twaalf weken hebben wij het iedereen verteld, de reacties waren ontzettend verschillend. Sommige vol ongeloof en sommige met de meest vreemdste vragen. Wat ik overigens heel gek vond is dat mensen echt de meest persoonlijke vragen aan je stellen: “Oh, wil je er niet eentje weghalen?”, “Drie, ben je daar blij mee? Ik zou dat niet willen hoor!” (Uh hallo, daar kies je niet voor hoor). Eigenlijk ben ik altijd een open boek, dus beantwoordde ik de vragen, maar bijzonder en soms pijnlijk was het wel. Mensen denken helaas niet altijd goed na voordat ze met intieme vragen komen. Inmiddels ben ik het meer gewend. Vanaf de positieve test is de drieling onderdeel van ons. Ze horen er gewoon helemaal bij!

Een drieling betekent veel onderzoeken

Al snel volgde vele onderzoeken, een drieling zwangerschap is namelijk een risicovolle zwangerschap omdat er veel fout kan gaan voor zowel de moeder als de baby’s. Na goed overleg met de artsen hebben wij samen besloten er volledig voor te gaan. We wisten dat deze zwangerschap zwaar zou worden maar we voelden ons toen al een gezin, zo groot gevuld met liefde dat we met volle overgave dit avontuur met hobbels en kuilen wilden aangaan. Een paar weken later begon ik mezelf weer mens te voelen, het dagenlang spugen werd gelukkig steeds minder en ik zag alles zonniger in.

Deze week stond de zestien weken-echo gepland, waarin we keken of ons gevoel van drie meisjes ook bevestigd zou worden! ” O ja hoor.. bij de zestien weken-echo kregen wij ter bevestiging dat het drie meisjes zijn!  Alex had stiekem wel gehoopt dat er één jongetje tussen zou zitten, maar wederom konden wij ons geluk niet op “Wij hebben er straks drie meisjes bij, zo leuk!!” Iedereen heeft gelachen hoe kun je nou een drieling krijgen en dan ook nog drie meisjes. Zelf vind ik het wel lekker makkelijk m.b.t. de kleding en de kinderkamer, de kleuren lopen dan niet zo uiteen haha..

Hobbels en kuilen

De weken vliegen voorbij, met de twintigweken-echo in aantocht nam de spanning toe. Ik heb een verkorte baarmoedermond waardoor de kans op vroeggeboorte toeneemt, ik vind dit doodeng en denk er soms dagenlang aan. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn mini’s kwijt zou raken, of dat er iets niet goed gaat. Helaas hebben ze hier voor een drieling zwangerschap nog geen medicijnen voor en loop ik mee in een wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is wel al getest en bewezen bij een eenlingzwangerschap, ’’fingers crossed’’.

Drieling update: 20 weken echo

De uitslag van de twintigweken-echo was zeer positief. Voor nu loopt alles soepel, alle drie de meiden doen het uitstekend. De tussenschotjes zijn mooi en ze bewegen lekker. Onze drieling is een drie-eiige drieling (dit betekent dat er drie eitjes bevrucht zijn tijdens de eiersprong met drie tussenschotjes en drie aparte vruchtzakken). Dit maakt het voor onze drieling iets minder gecompliceerd.

Wat een fijn nieuws, hier hoeven wij ons voorlopig geen zorgen over te maken. ‘Vanaf dag één deden de meisjes het al heel goed. Dat is tot nu toe het meest geruststellende van deze intense zwangerschap. ’Ook werd mijn baarmoedermond nog gecheckt en ook deze is in de afgelopen twee weken niets gekrompen, zo fijn!

Inmiddels ben ik 21 weken zwanger en voel ik mij redelijk goed. Het is zwaar en ik mag vrij weinig doen. Ik probeer mezelf niet gek te maken als mijn lichaam weer eens raar op iets reageert. Of helemaal van slag te zijn wanneer ik ze eventjes niets voel, want blijkbaar is een drieling zwangerschap echt heel anders! Wij zijn onder controle bij het AMC en mogen altijd komen als ik ongerust ben.

Ik probeer te genieten van deze zwangerschap, hoe gek of turbulent het ook is. Ik zal tot aan de geboorte jullie op de hoogte houden door middel van update blogs over de drieling. Wil je meer over mij weten? Volg mij op Instagram voor meer drieling updates!

Drieling Paniek: pcos mama vertelt.. - Studio Mama Bijzondere Verhalen

8 Reacties

 1. Anita
  5 december 2018 / 11:52

  Weer heerlijk gelezen , over de aankomende nichtjes.
  Kijk weer uit naar volgende weekšŸ‘

 2. Erna van pelt
  5 december 2018 / 12:34

  Mooi geschreven mop ben trots op jullie en mijn meisjes

 3. Netty Brouwer
  5 december 2018 / 21:27

  Wat leuk geschreven weer Graz. Leuk ook dat je ons allemaal hier van deel uit laat maken.
  Zie nu al uit naar de blog van volgende week.

 4. Anuschka
  13 december 2018 / 13:53

  Mooi graz….. ā€œgewoonā€ zoals het is xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Productcategorieƫn:
Berichtcategorieƫn: