Gerecycled polyester: duurzame kleding van PET flessen

Gerecycled polyester: duurzame kleding van PET flessen

Afgelopen jaar heb je op de blog veel kunnen lezen over leuke duurzame kinderkleding merken. Een van mijn absolute favorieten is het Nederlandse merk CarlijnQ. Hierbij heb ik ook aangegeven dat ik het van dit merk ontzettend tof vind dat zij naast GOTS (organic cotton) ook enkel gebruik maakt van gerecycled polyester. Het is gerecycled dus zal het wel goed zijn toch? Maar wat weten we nou over gerecycled polyester? In deze blog vertel ik daar meer over.

Wat is polyester ?

Als je weleéns een kledinglabel leest, zal je daar vast een keer het woordje polyester gezien hebben, net zoals bijvoorbeeld katoen of wol. Van katoen en wol weten we dat dit organische/natuurlijke materiaal is, katoen afkomstig van de katoenplant en wol meestal van schapen. Polyester is een synthetische materiaal die ook gebruikt wordt voor kleding. Maar polyester is eigenlijk een verzamelnaam en ook het materiaal  waar bijvoorbeeld PET flessen van gemaakt worden. Synthetisch wil zeggen dat het niet natuurlijk is, maar kunstmatig. Het wordt ontwikkeld met onder andere de grondstof olie. Ja, dezelfde olie waar al die milieurampen over gaan.

Hoe kun je het recyclen?

Om het even makkelijk te maken denken we even aan de PET flessen. Hoewel de regels per gemeente verschillen, kun je in Nederland overal je afval scheiden. Wij als consumenten hebben ons werk gedaan en de wereld gered, zo makkelijk is het dus!

Maar de waarheid is dat het in het echt niet zo makkelijk is. Het “verzamelen” van PET flessen is een ding. Nu nog het daadwerkelijk recyclen. In werkelijkheid wordt namelijk het grootste gedeelte van de verzamelde flessen gestort of zelfs verbrand!

Ioniqa technologie

Het probleem zit hem namelijk in het recyclen zelf. Laten we weer de PET flessen als voorbeeld nemen. Wij drinken water het liefst uit een doorzichtig flesje, niet uit een donkerbruine. Tot voor kort kon men PET flessen wel recyclen maar niet de oude kleur eruit halen. Hierdoor kreeg je niet die heldere doorzichtige kleur en dat is de reden geweest waarom de verzamelde flesjes verbrand werden.

Ja, ik zei net inderdaad tot voor kort! Want er bestaat een technologie die dit probleem heeft opgelost, namelijk Ioniqa, de oneindige PET-upcycling technologie. Met de Ioniqa technologie wordt het polyester afgebroken op moleculair niveau door middel van een magnetisch samenstelling. Dit wordt depolymerisatie genoemd. Vervolgens kunnen ze juist door dat magnetische de kleur eruit halen! En voila, je hebt gerecycled “polyester”. Het is natuurlijk ontzettend bijzonder dat er eindelijk een technologie is die de oude kleur eruit kan halen. Maar wat het misschien nog mooier maakt is dat deze technologie helemaal niet duur is. Het recyclen van een PET fles kan voor dezelfde prijs of zelfs goedkoper dan een PET fles maken vanuit olie.

Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk kan ik alleen maar blijven aanmoedigen om je afval te scheiden. Misschien bij je volgende aankoop bewuster te kijken naar de label. Of zoals ik deed; te kiezen voor een kinderwagen volledig gemaakt uit gerecycelde PET flessen. En zelfs zonder kosten of verplichtingen kun je iets doen. Namelijk aansluiten bij de NOW (No Waste) beweging. Via NOW the Movement kun je je gratis aanmelden en blijf je op de hoogte en Maar wat je ook kunt doen is aanmelden op de website van NOW the Movement en zo een schonere wereld steunen. Aanmelden houdt in dat je informatie ontvangt, maar vooral je stem laat horen. Wij kunnen zelf kiezen voor een schoner milieu!

Gerecycled polyester: duurzame kleding uit pet flessen - blog post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieƫn: