Stokke Tripp Trapp: nieuw of tweedehands? De ultieme review

Stokke tripp trapp nieuw of tweedehands - Studio-mama.nl

Wat is handig om te weten? Koop je de Stokke Tripp Trapp nou nieuw of tweedehands? En waar let je dan op? Dit is niet de zoveelste review waarin gezegd wordt dat de Tripp Trapp geweldig is, maar de ultieme review van de Stokke Tripp Trapp!

Confession Time

Ik heb eerlijk gezegd niet echt aandacht besteed aan een kinderstoel. Ik heb gewoon de oh zo bekende Ikea stoel gekocht en dat werkte prima. Totdat Ilayda eruit probeerde te klimmen en constant met de stoel door de kamer heen schoof. Begrijp me niet verkeerd; We hebben hem met alle plezier gebruikt het afgelopen jaar. Maar toen kwam die ene warme zomerse dag en gingen we een ijsje eten bij de McDonalds (#loedermoeder). Ilayda heeft nog nooit zo rustig en braaf in een stoel gezeten! Oke, misschien ga ik je toch vertellen dat de Tripp Trapp geweldig is. Simpelweg omdat het nou eenmaal zo is. Ik werd verliefd op deze stoel voordat ik zelfs wist dat het de Tripp Trapp was.  Via Instagram vroeg ik dus welke stoel dit was, maar ooh wat een  reacties! Ten eerste: een ding is duidelijk; ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, want volgens mij heeft iedereen hem!  Maar ten tweede: van de meeste mama’s kreeg ik de tip om hem tweedehands aan te schaffen, omdat deze nieuw toch een aardige aanschafprijs heeft. Dit gegeven vond ik toch wel heel interessant en ik ging uit op onderzoek.

Over de Stokke Tripp Trapp: wat je moet weten

Op dit moment ben ik ervan overtuigd dat de Stokke Tripp Trapp de populairste kinderstoel van Nederland is. Maar voor diegene die net zoals mij nog niet bekend waren met deze stoel, hierbij wat basics. Groeilijn Stokke Tripp Trapp - Singlemomlife.nl blogpost De Stokke Tripp Trapp bestaat al sinds 1972. In die tijd is het uiterlijk vrijwel niet veranderd. Het is een meegroeistoel en dit nemen ze heel serieus bij Stokke. Je kan hem namelijk vanaf geboorte tot volwassene (110 kg!)  gebruiken. Door het systeem waarbij je de plankjes hoger of lager kan schuiven, heb je voor iedere leeftijdscategorie de juiste zithoogte.
Het onveranderde design van de stoel blijkt een succes en past in vrijwel ieder interieur omdat ze ook in 15 verschillende kleuren beschikbaar zijn.
Stokke Tripp Trapp kleuren - Singlemomlife.nl
De adviesverkoopprijs zit ongeveer op € 189,-. Maar wil je de Stokke Tripp Trapp vanaf geboorte gebruikten dan heb je nog wat items nodig:

Tripp Trapp Newborn Set  (0 – 6 maanden) Prijs: €89,-

De Newborn set is een kuipje (met gordel) waar je baby in liggen terwijl jullie met zijn allen aan tafel zitten. Hij is enkel in het wit beschikbaar. Je kunt hier wel verschillende hoezen voor aanschaffen die variëren tussen € 29,- en € 39,-. Leuk aan deze hoezen is dat ze omkeerbaar zijn. Je hebt dus eigenlijk twee prints voor de prijs van een.

Tripp Trapp Baby Set (vanaf ongeveer 6 maanden) Prijs: € 49,-

De baby set is bedoeld voor de babies die zelfstandig kunnen zitten. Door de beugel aan de voorkant kan je baby niet uit de stoel glijden/vallen en door de rugleuning verklein je de stoel iets zodat ze er niet gemakkelijk uit kunnen. Na verloop van tijd kun je de babyset ook gebruiken zonder de rugleuning. Ook deze kun je personaliseren met een kussenset. De prijzen hiervoor variëren tussen € 39,- en € 49,-. Daarbij kun je ook nog eens een tuigje aanschaffen voor extra veiligheid. Dit is een vijfpuntsgordel en kost € 39,-. En wat is nou een kinderstoel zonder tafelblad? Deze is alleen beschikbaar in het wit en kost € 44,-.

Overige accessoires en reserve onderdelen:

Naast kussensetjes voor de babyset is deze ook beschikbaar voor kinderen en volwassenen. Ook kun je ieder onderdeel van de stoel zelf los aanschaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plankje of de schroevenset.

Stokke Tripp Trapp experiment

Als je met mij even heb meegerekend en de Stokke Tripp Trapp vanaf geboorte wilt gebruiken samen met de nodige accessoires dan heb je nu ongeveer € 500,- nodig. Ik begrijp nu waarom ik het advies kreeg om deze tweedehands aan te schaffen. Normaal gesproken ben ik niet een voorstander van tweedehands items, maar met zo’n investering besloot ik dit uit te testen. Stokke is zo lief geweest om mij van een nieuwe Tripp Trapp te voorzien en zelf ben ik op zoek gegaan op Marktplaats voor een tweedehands versie.
Stokke Tripp Trapp - Nieuw vs Tweedehands

Nieuw uit doos

Ik ben een enorme doe het zelf liefhebber en dat in combinatie met het ” unboxing”-gevoel! Toen ik dit pakketje opende, deed ik ook stiekem een vreugdedansje. De meegroeistoel moet in elkaar gezet worden en dit is echt plug & play. Ik doe er zo’n 14 minuten over om de stoel in elkaar te zetten. Zo wit, zo schoon en zo nieuw.. gewoon verliefd! Het uitpak moment alleen al is voor mij absoluut een reden om de stoel nieuw aan te schaffen. Maar daar staat hij dan, klaar voor gebruik!

Tweedehands via Marktplaats

Toevallig kom ik een vrij recente advertentie tegen en spreek al vrij snel met de verkoper. Dit blijkt een jonge man te zijn die de stoel voor zijn zus verkoopt (met als incentive dat hij het geld mag houden). De foto’s zijn vaag en onduidelijk. Maar de verkoper woont in de buurt en ik besluit om af te spreken. De stoel is behoorlijk vies en op verschillende plekken is de lak er vanaf. Eigenlijk nog vrij weinig gebruikerssporen voor een stoel die 8 jaar oud is. We onderhandelen en ik neem de stoel mee voor € 55,-. Eenmaal thuis haal ik de stoel volledig uit elkaar en maak ik het schoon met een badje aan schoonmaakmiddelen (let op: dit wordt niet geadviseerd door Stokke!). De zitplaat en de voetenplank hebben beide ondiepe krasjes. De onderkanten echter zijn helemaal vrij van krasjes. Ik draai de planken om en schroef het weer vast. Daar staat hij dan!

Nieuw vs Tweedehands: verschillen en overeenkomsten

Stokke Tripp Trapp - Ilayda En ineens staan er twee Stokke Tripp Trapp stoelen aan de eettafel; de nieuwe (witte) variant en de tweedehands (zwarte) variant. Wat direct opvalt is hoe natuurlijk Ilayda met de stoelen omgaat. Zonder dat ik het ooit heb voorgedaan, klimt ze op de stoel en gaat netjes aan tafel zitten. Ik blijf verbaasd om het feit dat de stoel een kind van 18 maanden zo uitnodigt en het proces zo natuurlijk maakt.   De stoel schuift makkelijk aan tafel en is te zwaar (6 kg) om door de kamer heen te schuiven. Mijn oog blijft vallen op de witte stoel. Het gevoel van nieuw geeft toch iets extra. Maar om heel eerlijk te zijn: op de kleine lak beschadigingen van de zwarte stoel is er eigenlijk totaal geen verschil.

USP’s van de Stokke Tripp Trapp

Wanneer je de stoel nieuw koopt, heb je een voordeel: 7 jaar garantie. Maar wist je dat je bij een tweedehands versie de garantie overneemt (mits deze jonger is als 7 jaar)? En daarbij: de Stokke Tripp Trapp lijkt onverwoestbaar. Waar zou je de garantie voor nodig kunnen hebben? Door de jaren heen kan ik me wel voorstellen dat de schroeven vervangen mogen worden. Het schroevensetje kost € 11,- en is heel makkelijk te bestellen via de website van Stokke. Je stoel personaliseren: Ik vind dit zo tof! Wanneer je de Tripp Trapp via Stokke bestelt, kun je de achterzijde gratis laten graveren met de naam van je kind. Hoe leuk! Dit kan een reden zijn om nieuw aan te schaffen. Maar je kan hem ook gratis laten graveren wanneer je een bezoekje brengt aan de Stokke stand op de Negenmaandenbeurs.  Dus ook dit is niet perse een reden om hem nieuw aan te schaffen. Wat blijft erover: de prijs van de stoel en de staat van de tweedehands versie. Maar eerst een marktplaats waarschuwing:

De “Marktplaats oplichting”

Ik begon mijn zoektocht op Marktplaats en al snel raakte ik in de war. Ik las dingen zoals: “Het nieuwe en het oude model waar de accessoires dus niet op zouden passen.” Na wat online onderzoek kom ik hierachter: Het design van de Stokke Tripp Trapp is een keer veranderd in 2003. Toen bleek een kunststof babyset veiliger dan de voorheen gebruikte beugel met leertje. Wanneer je op Marktplaats dus leest “nieuw model” betekent dit een 2003 of nieuwer model. Iedere Stokke Tripp Trapp heeft aan de onderkant een barcode, een serienummer en een productiedatum. Bij aanschaf via Marktplaats is het dus handig om hiernaar te vragen als je de Newborn set of de Baby set erbij wenst te gebruiken. Je kan dan vragen naar productiedatum of begin van het serienummer. Het serienummer dient te beginnen met: 31.. of hoger. Stokke Tripp Trapp Serienummer Nieuw Nu ik mij besef dat het nieuwe model 15 jaar oud kan zijn, bedenk ik een geschikt bedrag voor een tweedehands versie. Ik heb in gedachte dat ik zoek naar een stoel die al 15 jaar een van de populairste kinderstoelen van Nederland is en ga ervan uit dat het aanbod groot is. Afhankelijk van de staat bepaal ik dat 35% (ongeveer een derde) van de aanschafwaarde een realistisch maximumbod is. Dat is dus enkel voor de stoel rond de € 65,-. Maar dit zijn de advertenties die ik tegenkom:
 1. De stoelen die zwaar versleten zijn en alleen te redden zijn met een hele goede schuurbeurt en meerdere lagen lak, vaak de modellen voor 2003 met een prijs rond de € 40/50,-.
 2. De stoelen die als nieuw verkocht worden, pas geschuurd en gelakt. In combinatie met de babyset voor een prijs van €150,-.
Ik weet niet zo goed of ik het “de Marktplaats oplichting” moet noemen of gewoon vrije handel. Maar een ding is duidelijk. De Stokke Tripp Trapp wordt op Marktplaats voornamelijk verkocht door handelaren die het vrijwel onmogelijk maken om voor een gunstige prijs de Stokke Trip Trapp tweedehands aan te schaffen.

Handig om te weten bij aanschaf

Marktplaats: wees geduldig en let goed op. Vermijd handelaren (kijk of ze meerdere stoelen aanbieden) en stel vragen: Waarom ze de stoel verkopen? Of de bon aanwezig is? Vraag om duidelijke foto’s en indien opnieuw geverfd: opletten dat deze niet plakt (veel voorkomende klacht!). Een ding wil ik wel benadrukken! Koop geen stoel die geproduceerd is voor 2003. Er is een reden waarom het design is veranderd en veiligheid van je kind hoort voorop te staan. Nieuwe aanschaf: Ik noemde eerder €500,- voor de Tripp Trapp inclusief accessoires. Dit is alleen niet helemaal waar. Er zijn regelmatig hele leuke aanbiedingen waarbij je bijvoorbeeld 20% korting krijgt op alle accessoires. Tijdens de Mamamazzeldagen van Prenatal kun je de Tripp Trapp zelfs voor € 150,- of goedkoper krijgen.

Conclusie en mijn advies

De slogan #chairforlife is zeker niet gelogen. De Stokke Tripp Trapp is een degelijke, vrijwel onverwoestbare stoel die je ook tweedehands kunt kopen. De belangrijkste vraag is eigenlijk wanneer koop je de stoel en hoelang verwacht je deze te gebruiken? Als je net zoals ik met 18 maanden je kinderstoel wilt vervangen, dan is een tweedehands versie prima. Maar mocht je direct vanaf geboorte of vanaf 6 maanden een kinderstoel aanschaffen, dan beken ik : koop je Tripp Trapp nieuw. Wacht de aanbiedingen eventueel af en geniet van een nieuwe. De beleving ervan is echt veel leuker. En daarbij denk ik er nog steeds genoeg mensen zullen zijn die hem tweedehands willen kopen. Hierdoor kun je er rekening mee houden dat je ongeveer 30 – 50 % van je aankoopsom “terug verdient”. Wil je toch besparen? Denk in accessoires! Een Newborn set bijvoorbeeld wordt helemaal niet zo lang gebruikt en is op Marktplaats voldoende beschikbaar voor de helft van de verkoopprijs. Persoonlijk vind ik tweedehands textiel niet zo hygiënisch. Wil je daar op besparen? Op Pinterest vind je patronen om je eigen hoezen te maken.
Stokke Tripp Trapp Giveaway
En daar zit ik dan met twee stoelen en een kind. Ik vond het een ontzettend lief gebaar van Stokke, dat ik hier graag mee verder wil gaan. Zoals ik al zei: de tweedehands versie is prima voor ons. De nieuwe stoel pak ik weer netjes in en geef ik weg. Hij is voor jou of iemand die je het heel graag gunt! Meer info op mijn Instagram profiel!  #sharingiscaring

15 Reacties

 1. Marieke
  2 september 2018 / 14:15

  Wat lief dat je de stoel weg gaat geven! Ik zou de stoel heel graag willen winnen voor ons tweede kindje dat in januari hopelijk geboren gaat worden.

 2. Linda
  3 september 2018 / 19:59

  Wat een leuke blog! En zoals ik via IG al aangaf vind ik het echt super lief dat je gewoon je nieuwe stoel weggeeft! Ik ben fan van deze stoelen, maar ze zijn zo duur inderdaad met alles erop en eraan.
  Ik waag een kansje šŸ™‚

 3. 4 september 2018 / 15:42

  Wat een uitgebreide en super informatie blog over de Stokke! Heel fijn. En leuk dat je de nieuwe weggeeft via Insta! Wat ga je hier iemand blij mee maken. Lief van jou! Geweldig!

 4. Flow.lieze
  5 september 2018 / 13:01

  Wat leuk dat je de nieuwe stoel weggeeft. Wij doen graag mee met deze winactie voor ons zoontje! Mijn ouders hebben deze stoel al meer dan 20 jaar en nog steeds is hij onverwoestbaar. De kleinkinderen hebben er nu weer plezier van. Dat is nog eens duurzaam… !

  En…voor de MP-zoekers: in de oude stoelen zoals bij mijn ouders zitten aan de binnenkant twee gleufjes waar de beugel in past. Zo zie je snel op de foto of het om een oude versie gaat, want het nieuwe model heeft dat niet.

  Succes met de blog! Leerzaam, zulke reviews!

  • Nils
   23 mei 2019 / 23:04

   Ik heb nu een met en een zonder gleufjes. Moet de rest nog kopen…maar maken die gleufjes dan zoveel verschil voor de accessoires? Want voor de rest lijkt de stoel exact hetzelfde…?

  • Nils
   23 mei 2019 / 23:05

   Ik heb nu een met en een zonder gleufjes. Moet de rest nog kopenā€¦maar maken die gleufjes dan zoveel verschil voor de accessoires? Want voor de rest lijkt de stoel exact hetzelfdeā€¦.?

 5. Johanna
  4 februari 2019 / 19:52

  Wel duidelijk reclame vĆ³Ć³r het nieuw aanschaffen en tegen tweedehands. Prima als dat de ervaring is, maar mijn ervaring is dat er vooral mensen de kinderstoel verkopen via marktplaats waarvan hun kind eruit is gegroeid. Handelaren pik je er met een beetje logisch nadenken er zo uit. Met wat uitzoekwerk bespaar je jezelf gemakkelijk ā‚¬400. Snel verdiend.

  • 6 februari 2019 / 00:43

   Leuk dat je jouw ervaring met ons deelt! Ik heb de nieuwe stoel weggegeven;) Voor ons is de tweedehands versie perfect. Maar ik zal eerlijk zijn. Had ik m vanaf geboorte gehad, dan was ik voor een nieuwe gegaan! Ik zou eerder gekozen hebben voor besparing in accessoires zoals bijvoorbeeld een newborn set tweedehands aanschaffen of mijn eigen hoezen maken! Ben ik wel heel benieuwd hoe jij ā‚¬ 400,- bespaard! Wil je die tips ook nog met ons delen?

 6. Patty
  16 maart 2019 / 23:45

  Bedankt voor je duidelijke uitleg! Ik ben een stuk wijzer geworden šŸ˜Š

 7. Peter Maijers
  23 april 2019 / 21:13

  Ik heb een stoel van 26 okt 2007 tijdens een garage-sale gekocht. Hij zag er niet uit, maar ontvetten, schuren, gronden, ontvetten, schuren en 3 x ovetspuiten in mijn prive-spuitcabinetje.
  Nu lees ik ergens dat de afstand vd rugdelen tot 2003 zo’n 2,5 cm was en daarna 3,5.

  Die van mij (uit 2007 dus) meet echter 2,5 cm.
  Hoe kan dat? Is die melding van 2,5 e n 3,5 wel juist / klopt dat verhaal?

  • 28 april 2019 / 06:21

   Beste Peter, ik zou het niet durven te zeggen. Ik ben zelf wel oudere modellen tegengekomen waarbij het lijkt alsof je zowel de beugel met leertje aan kunt bevestigen als de babyset. Misschien dat Stokke meer informatie hierover heeft? gr, Ela

 8. M. van Doorn
  17 juni 2019 / 11:04

  Mooie review en goede reclame voor Stokke. Wij hebben de stoelen gekocht in 1997 en deze nog steeds in gebruik. Daarom vind ik het wel jammer dat je stelt: “koop geen stoel van voor 2003” De stoelen zijn onverwoestbaar dus waarom dan geen stoel kopen van voor 2003 die nog prima kan dienen als stoel voor peuters, kleuters en jongvolwassenen. Daarnaast vind ik het goed dat kwaliteitsmeubelen worden hergebruikt in onze wegwerpmaatschappij

 9. Oma in Spe
  15 november 2019 / 13:34

  Heel erg bedankt voor je uitleg, waar je op moet letten als je de stokke trip trap stoel via marktplaats gaat kopen. Mooi gebaar dat je de stoel weg geeft. Zou graag daarvoor in aanmerking komen . Voor mijn dochter die nu zwanger is of voor mij zelf als oppas oma. Groetjes van een oma in spe

 10. Rob
  10 januari 2020 / 15:57

  Een schroevenset ā‚¬11,00 bij de hornbach ca. ā‚¬ 0,12 per stuk

  • 20 januari 2020 / 14:18

   Slim Rob! Toevallig onlangs bij de Praxis losse schroefjes gekocht dus ja ben het helemaal met je eens;) Hele handige tip: Exact dezelfde tussenstukjes vinden zal lastig worden dus als je die niet hoeft te vervangen, schroef eentje los en haal ze bij de bouwmarkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Productcategorieƫn:
Berichtcategorieƫn: